Αρχαιολογικοί χώροι

Σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας

Πάνω από το χωριό Αγία Τριάδα δεσπόζει το ιστορικό - μυθολογικό όρος Ελικώνας. Βουνό με γνωστά μυθολογικά στοιχεία και φυσικό κάλλος, αλλά γνωστό επίσης για το "Άντρο Λειβηθριδών Μουσών" ή σπήλαιο "Νύμφης Κορώνειας". 

Ο Ελικώνας, βουνό με 16 κορυφές, χωρίζεται σε τρία τμήματα. Στον Δυτικό Ελικώνα, με τις οροσειρές Κολιάδες και Λούτσα, στην κορυφή του οποίου υπήρχε ο βωμός του "Ελικωνίου Διός" και κάτω από την κορυφή η πηγή Ιπποκρήνη.

Πηγές Πόντζα

Στις πηγές της Πόντζα (αρχαίος ποταμός Φάλαρος), υπήρχε κατα την αρχαιότητα ο Ναός του Λαφυστίου Διός, το μέρος όπου επρόκειτο να θυσιάσει ο Αθάμας τον Φρίξο και την Έλλη. Στην ίδια θέση ή πολύ κοντά βρισκόταν το ιερό του Χάρωπα Ηρακλή, όπου κατα την Μυθολογία, βρίσκεται το στόμιο του κάτω κόσμου από το οποίο ανέβασε δεμένο τον Κέρβερο από τον Άδη.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο (παληό καμπαναριό)

Σύμφωνα με τον καθηγητή John Fossey ο οποιος έχει κάνει διατριβές και έρευνες με θέμα τα κάστρα και τους πύργους της Ελλάδας με πηγες επίσημες από τον κ. Αλεξάκη (εθνολόγος), το κάστρο ήταν μεσαιωνικος πύργος διώροφος και χρονολογείται μεταξύ 1250 με 1400 μ.Χ.

Που βρισκόμαστε

Ελάτε μαζί μας