Στην Ανατολική πλευρά, κοντά στην άσκρη, πατρίδα του Ησίοδου, βρισκόταν το "Άλσος των Μουσών". Στον Ελικώνα, που υψώνεται ανάμεσα στον Κορινθιακό κόλπο και την πεδιάδα της Βοιωτίας, διεξάγονταν κατα την αρχαιότητα αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Ερμή και των Μουσών.
Το σπήλαιο έγινε περισσότερο γνωστό το 1986, όταν στο Μουσείο Θηβών παραδόθηκε αρχαιολογικό υλικό που κατασχέθηκε από την ασφάλεια από τα χέρια αρχαιοκάπηλων. Το 1987 την έρευνα ανάλαβε η εφορία παλαιοανθρωπολογίας - σπηλαιολογίας και το 1989 ξεκίνησε η ανασκαφή. Η ανασκαφή στο σπήλαιο έχει ήδη συμπληρώσει πάνω από είκοσι χρόνια και έχει φέρει στο φως χιλιάδες ευρήματα μιας μεγάλης πολιτιστικής διαχρονικής δραστηριότητας, από τους πρώτους προϊστορικούς χρόνους, όταν το σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί για περιστασιακή κατοίκηση τους καλοκαιρινούς μήνες, ως και τους ύστερους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους, αλλά και την ρωμαιοκρατία, όπου "λειτουργούσε" ως ένα πανελλήνιο, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, ιερό με σχέσεις και επαφές από τον χώρο της Μεσογείου.
Η μεγάλη ποικιλία των ευρημάτων αλλά και ο τεράστιος αριθμός τους, υπογραμίζουν την σημασία του ιερού, το οποίο ήταν αφιερωμάνο στις Λειβηθρίδες Νύμφες και στην Νύμφη Κορώνεια, αλλά και στον Π¨ανα, τον Ερμή, την Δήμητρα και άλλες θεότητες.
Ήδη το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, ενώ η αρχαϊκή - κλασσική κεραμική έχει αποτελέσει αντικείμενο διατριβής και έχει εγκριθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παράλληλα, διάφορες κατηγορίες υλικού βρίσκονται υπό μελέτη και παρουσιάζονται σε διεθνή Συνέδρια και μεμονωμένα άρθρα.
Προσθήκη σχολίου