Οι Εννέα Μούσες του Ελικώνα

3070

Πρώτος που περιγράφει πώς γεννήθηκαν οι 9 Μούσες είναι ο Ησίοδος στην Θεογονία, ο οποίος μας αφηγείται:

"Η Μνημοσύνη, η Θεά της μνήμης και του Πολιτισμού που βασίλευε στους λόφους των Ελευθερών, κοιμήθηκε στην Πιερία με τον γυιο του Κρόνου, τον Δία και γέννησε αυτές τις εννέα παρθένες.

Εννιά νύχτες συνέχεια, ο συνετός Δίας, ανεβαίνοντας στο ιερό κρεββάτι του, κοιμόταν δίπλα στην Μνημοσύνη.

Ύστερα από ένα χρόνο, όταν οι εποχές και οι μήνες είχαν συμπληρώσει τον κύκλο τους, η Μνημοσύνη γέννησε εννέα κόρες, που σ΄όλες τους έδινε ζωή το ίδιο πνεύμα , που όλες τις μάγευε η μουσική. Τις γέννησε κοντά στην κορυφή του χιονισμένου Ολύμπου, όπου αυτές τραγουδούσαν εν χορώ τα υπέροχα τραγούδια τους"

Η λατρεία τους λέγεται ότι προέρχεται από τους Θράκες. Στην συνέχεια οι Μούσες μετακόμισαν στον Ελικώνα της Βοιωτίας ο οποίος έγινε το κυριότερο κέντρο λατρείας τους. Εδώ ξαναβρίσκουμε τα τοπωνύμια της Πιερίας, του τόπου που γεννήθηκαν: δύο πηγές, την Λειβηθριάδα και την Πέτρα, που μοιάζουν με μαστούς γυναίκας και το νερό τους είναι γλυκό σαν γάλα. Οι δύο πηγές, που αναφέρει ο Παυσανίας,, βρίακονται κάτω από το σπήλαιο της Νύμφης Κορώνειας, στην θέση Πουρί, πάνω από την εκκλησία της Παναγίας.

Ο Ελικώνας και το Λειβήθριο θεωρούνται οι κυριότεροι και πιο αγαπητοί τόποι διαμονής των Μουσών, ιδίως τα σπήλαια, τα άλση και οι πηγές  αυτών των βουνών. Ιδιαίτερα αγαπούσαν τις πηγές Αγανίππη και Ιπποκρήνη στον Ελικώνα, στο δε Λειβήθριο είχαν το ιερό τους σπήλαιο.

Ο ποιητής της Θεογονίας παραθέτει τα ονόματα των Εννέα Μουσών:

Κλειώ, από την λέξη κλέος, προστάτιδα της Ιστορίας. Σύμβολά της η σάλπιγγα, η κλεψύδρα και κυρίως ένας πάπυρος που ξετυλίγεται.

Ευτέρπη, από την λέξη ευτέρπω, ευχαριστώ. Η Μούσα της Λυρικής Ποίησης. Σύμβολό της ο διπλός αυλός.

Θάλεια, από την λέξη θάλλω, βλασταίνω. Η Μούσα της Κωμωδίας. Σύμβολά της η κωμική μάσκα που κρατά στο αριστερό της χέρι και ποιμαντική ραβδος στο δεξί. Στο κεφάλι φορά στεφάνι από φύλλα κισσού.

Μελπομένη, από την λέξη μέλπω, άδω, ψάλλω, υμνώ και εξυμνώ. Προστατεύει την Τραγωδία, κρατάει την τραγική μάσκα και στο κεφάλι στεφάνι από φύλλα αμπέλου. 

Τερψιχόρη, από τις λέξεις τέρπω και χορός. Υπηρετεί τον χορό και την Λυρική Ποίηση. Σύμβολό της η λύρα και φορά δάφνινο στεφάνι.

Ερατώ, από το ρήμα έρεσθαι και από τη λέξη έρως και εραστής. Υπηρετεί την Ερωτική Ποίηση. Σύμβολό της η λύρα και το στεφάνι της από τριανταφυλλιά και μερσίνη.

Πολύμνια. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ήταν η Μούσα των Γνώσεων και της Μνήμης, άλλωστε το όνομά της αυτό μας λέγει: πολύ + μνεία, βοηθά στην εύκολη μάθηση και την απομνημόνευση. Στην Ρωμαική Εποχή έγινε η μούσα της Μιμικής Τέχνης Δεν είχε ιδιαίτερο σύμβολο, εικονίζεται με έκφραση σκεπτική και μερικές φορές το δάκτυλο στα χείλη.

Ουρανία, το όνομα του Ουρανού. Θα είναι η προστάτις της Αστρονομίας και θα συμβολίζεται κρατώντας ουράνια σφαίρα.

Καλλιόπη, από τις λέξεις καλόν + έπος. Η μούσα της Επικής Ποίησης. Ήταν η πιο σεβαστή απ΄όλες, την θεωρούσαν και μούσα της ευγλωττίας. Σύμβολό της η γραφίδα και το βιβλίο.

Ο Δίας ανέθεσε στον Απόλλωνα, τον θεό του Φωτός, της Μουσικής και της Μαντικής να συντροφεύει τις εννέα μούσες στο καινούργιο σπίτι τους , τον Ελικώνα, να τις διδάξει τις τέχνες και την μαντική.

Η φήμη του Ελικώνα, έφτασε κατα την αρχαιότητα στα πέρατα της οικουμένης. Εθεωρείτο κατοικία των Μουσών και το κέντρο της τέχνης και των επιστημών.

 1004 Muses

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Που βρισκόμαστε

Ελάτε μαζί μας