Σελίδες Ιστορίας

Η ιστορία του Στεβενίκο* δεν είναι επαρκώς γνωστή. Οι παλαιότερες γραπτές πληροφορίες για τον οικισμό, προέρχονται από τα οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα και χρονολογούνται στο 1466. Το χωριό καταγράφεται τότε ως ρουμ (ελληνοχώρι) σε αντιδιαστολή με τα λεγόμενα αρβανιτοχώρια.
Η παρουσία εξάλλου, μεσαιωνικού οχυρού (πύργου) που δέσποζε και έλεγχε το πέρασμα από την Ανατολική προς την Δυτική Στερεά Ελλάδα, ενισχύει την άποψη για την ύπαρξη εκεί μεσαιωνικού (βυζαντινού) οικισμού.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές ρωμαϊκές και βυζαντινές επιγραφές που επιβεβαιώνουν την συνεχή κατοίκηση του χωριού.
Αργότερα στην περιοχή κατασκήνωσαν οι κτηνοτρόφοι Αρβανίτες, ημινομάδες, οι οποίοι εγκαθίσταντο σε ήδη υπάρχοντα χωριά, αρχικά στην περιφέρεια, όπου έφτιαχναν τα μαντριά τους και κατόπιν στο εσωτερικό τους**
Το Στεβενίκο υπαγόταν ως το 1914 στον τέως δήμο Πέτρας.

*Το τοπωνύμιο Στεβενίκο είναι ελληνοβλαχικής ετυμολογίας, από το όνομα Στέφανος και την παραγωγική κατάληξη -ικο (-ικιο, -ιτσι). Η λαϊκή παράδοση συνδέει το τοπωνύμιο με κάποιον Στέφανο, ο οποίος επί τουρκοκρατίας νίκησε κοντά στο χωριό. Πρόκειται δημαδή για μερική ετυμολογία.

**Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, γύρω στο 1830 το χωριό βρισκόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ψηλότερα στην θέση Μικρή Μηλιά και αργότερα οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν προς τα κάτω.

Το χρονικό της μάχης του Στεβενίκου.

 
 
Επίσημες πηγές από την εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Επανάστασης, αποσπάσματα από το βιβλίο του Τάκη Λαππα "Λειβαδιά και Λειβαδιτες του '21", από το βιβλίο "Επετερις" της εταιρείας Βοιωτικών μελετών σε κείμενο της Κων/νας Σωληναραιου.:
 

Που βρισκόμαστε

Ελάτε μαζί μας